Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay'ın 157. kuruluş yıl dönümünde yaptığı konuşmada, yargının önemine vurgu yaptı. Erdoğan, adaletin, devlet bekası için olmazsa olmaz bir unsur olduğunu belirterek, binlerce yıllık devlet geleneğinde adaletin yerini vurguladı. Devletin devamlılığının insanı yaşatmaya ve adalete bağlı olduğunu, adalet terazisindeki en ufak sapmanın telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğini dile getirdi. Bu bağlamda, her vatandaşın hak ve hukukunun korunmasının önemine değindi ve hukuk devletinin temel ilkelerinden olan idarenin yargısal denetimini hatırlattı. Danıştay'ın 157 yıldır bu hayati görevi başarıyla yerine getirdiğini belirterek, kurumun tüm mensuplarına teşekkür etti.

Adalet ve Hukukun Üstünlüğü

Erdoğan, devletin alametifarikasının adalet olduğunu vurguladı. Haksızlığa yol veren, mağduriyetleri gideremeyen hiçbir otoritenin varlığını sürdüremeyeceğini belirterek, adalete olan inancın sarsıldığı bir ülkede huzurun, güvenin, barışın ve demokrasinin tesis edilemeyeceğini söyledi. Yargı mensuplarının büyük bir sorumluluk taşıdığını ve Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun hareket etmelerini beklediklerini ifade etti. Etkin, güçlü, hızlı ve erişilebilir bir adalet sisteminin hükümetlerinin önceliği olduğunu, bu amaçla yargı sisteminin güçlendirilmesi için pek çok düzenleme yapıldığını belirtti. Yargının bağımsızlığına tarafsızlık ilkesini eklediklerini, hak arama yollarını genişlettiklerini ve yeni kurumlar ihdas ettiklerini söyledi.

Yargı Reformları ve Cezasızlık Algısı

Son 23 yılda, fiziki ve teknik altyapıdan temel hak ve özgürlüklere kadar geniş bir yelpazede adalet hizmetlerini geliştirdiklerini anlatan Erdoğan, Danıştay'ın üye sayılarını artırdıklarını, hakim ihtiyacını karşıladıklarını ve yardımcı personel sorununu çözdüklerini belirtti. İdari yargıdaki mahkeme sayısını yüzde 60 oranında artırdıklarını, ilk derece mahkemelerinin sayısını 2002'deki 146'dan 233'e yükselttiklerini vurguladı. Bölge idare mahkemelerini faaliyete geçirerek Danıştay'ın iş yükünü azalttıklarını ve uyuşmazlıkların daha hızlı çözülmesini sağladıklarını ifade etti. 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni hatırlatan Erdoğan, "Yapanın yanına kar kalıyor" türü ön kabullerin toplumda yerleşmesine müsaade etmeyeceklerini, hukuka uyan vatandaşların haklarının korunması konusunda kararlı olduklarını dile getirdi. Suç işleyenlerin, suçta kibirlenenlerin, kendini yasadan, devletten üstün görenlerin tepelerine binmeye devam edeceklerini vurguladı.

FETÖ ile Mücadele ve Yargının Hedef Gösterilmesi

Erdoğan, FETÖ ile mücadelenin güçlenerek devam edeceğini, bu örgüte karşı herhangi bir zafiyetin ağır bedeller doğuracağını belirtti. Yargının, FETÖ'nün tehlikesini en iyi bilen kurumlardan biri olduğunu hatırlattı. Yargı mensuplarının hedef gösterilmesinin ve yuhalanmasının yanlış ve sorumsuz olduğunu vurguladı. Eleştirilerin nezaket kuralları çerçevesinde yapılması gerektiğini, ancak eleştiri bahanesiyle yargıya parmak sallamaya kimsenin hakkı olmadığını söyledi. Hükümetin yargı organlarıyla görüş ayrılıkları yaşansa bile yargı mensuplarını her zaman ayrı bir yerde tuttuğunu belirtti. Türkiye Yüzyılı hedefiyle yürütülen çalışmalarda Danıştay'ın birikiminden ve tecrübesinden yararlanacaklarını ifade ederek konuşmasını tamamladı.